MADSPILD.DK    STOPMADSPILD.DK    STOPAFFALD.DK    SAMMENMODMASPILD.DK   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tiltag mod madspild

 

 

Forslag til forskellige tiltag mod madspild kan være:

 

 

  • Vedvarende informationskampagner om forebyggelse af madspild rettet mod forbrugere, mod detailhandel, mod restauranter og storkøkkener og mod fødevareproducenter.

 

 

  • Slut med at forbrugeren kun opnår rabat ved køb af store mængder - indførelse af mulighed for lav styk-pris.

 

 

  • Indførelse af køb-per-vægt på frugt og grønt.

 

 

  • Indførelse af de »uperfekte« frugt og grønt i detailhandlen - for eks. agurker der krummer, æbler i forskellige størrelser, mm.

 

 

  • Opfordre detailhandlen til at sælge fødevarer, som er ved at nærme sig udløbsdatoen, til nedsatte priser, samt placere varerne på bestemte og let genkendelige steder i butikken.

 

 

  • Ændring af æggereglen hos detailhandlen. Æggereglen betyder, at man i EU kun må sælge æg indtil syv dage før udløb af datomærkningen.


 

  • Sænkning af affaldsafgifter, så detailhandlen får nemmere ved at omsætte madspild til biogas.

 

 

  • Bedre proces fra jord til butik: bedre samarbejde mellem avler og aftager, bedre planlægning i kæden fra jord til butik, bedre lagerstyring, bedre logistik.

 

 

  • Flere hjælpeorganisationer, som videreformidler god overskudsmad til hjemløse og socialt udsatte.

 

 

  • Mindre fødevarepakninger i detailhandlen, så der tages hensyn til Danmarks ca. 1,5 millioner singler.

 

 

  • Udvikling af fødevareemballage, som bidrager til at minimere madspild.

 

 

  • Udvikling af fødevareemballage, hvor man kan tømme den første halvdel af fødevareemballagen, uden at man åbner hele pakken.

 

 

  • Større fokus på forebyggelse af madspild hos restauranter og storkøkkener.

 

 

  • Større fokus på minimering af madspild i den offentlige sektor: hospitaler, plejehjem, skoler, mm.

 

 

 

kilder: Fødevareministeriet, Fødevarestyrelsen, Miljøministeriet, Miljøstyrelsen, Landbrug & Fødevarer, Europa-Parlamentet, Stop Spild Af Mad, m.fl.

 

 

info@stopspildafmad.dk